Troon | Alfred van Elk industrial design
16755
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16755,bridge-core-3.1.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.0.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode-wpml-enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-7.2,vc_responsive
  • Symposion-Gorinchem-troon
  • Symposion-Gorinchem-troon-detail-boven
  • Symposion-Gorinchem-troon-stoel
  • Symposion-Gorinchem-stoel-detail
  • Symposion-Gorinchem-troon-hout-verbinding
  • Symposion-Gorinchem-troon-hout-constructie
  • Symposion-Gorinchem-troon-middendeel
  • Symposion-Gorinchem-troon-opbouw
  • Symposion-Gorinchem-troon-pen-en-gat-verbinding
  • throne-troon-paleis-het-loo-0
  • throne-troon-paleis-het-loo-1
  • throne-troon-paleis-het-loo-2
  • throne-troon-paleis-het-loo-3

Over dit project

Troon

 

Meerdere waarheden.

Uit 288 planken en 32 houten pennen is door Alfred van Elk een zitobject ontworpen, bestaande uit vier naar elkaar gerichte tronen: ‘Er moet ruimte zijn voor meerdere waarheden.’

LEES VERDER

Alfred van Elk: Rond het centrale thema ‘Utopia’ heb ik voor kunstmanifestatie Symposion Gorinchem een beeld ontworpen, bestaande uit vier naar elkaar gerichte tronen. Het ontwerp geeft mijn visie op de ideale samenleving weer en symboliseert wijsheid en waarheid. Het object bestaat uit 288 houten planken die zijn verbonden met 32 houten pennen.

Toen ik werd benaderd met de vraag om iets te ontwerpen in het teken van de ideale samenleving, vond ik dat interessant. Want wat is de ideale samenleving en wat niet? Dan kom je op je eigen waarheid en de waarheid van anderen. Heel actueel.
Ik vind dat er ruimte moet zijn voor meerdere waarheden en overtuigingen. Ik hou niet van dogmatisch denken en heb geen strenge visie op hoe dingen ontworpen zouden moeten zijn; ik ben niet voor een manifest. Vrijheid is het mooiste wat er is. En daar gaat dit object over. Het is eigenlijk een anti-utopie.

Bij kunst speelt functionaliteit in eerste instantie geen rol, terwijl daar bij product design altijd sprake van is. Ik ben geen kunstenaar maar een ontwerper. En misschien wel daarom is het resultaat een beeld dat ook gebruikt kan worden.

Destijds bij de onthulling raakte ik met toenmalig Koningin Beatrix in gesprek. Zij is uiteraard een ervaringsdeskundige m.b.t. tronen. Dat mijn ontwerp uit vier tronen bestaat, sprak haar erg aan. Dat geeft een balans van visies. Ook zij was van mening dat iemand die op een troon zit niet persé de waarheid in pacht heeft.’

’Troon’ maakt deel uit van de collectie van de tentoonstelling ‘Kracht van de troon’ in het vernieuwde Paleis Het Loo. Aan de hand van verschillende thema’s laat de tentoonstelling de diepere betekenis van dit meubelstuk zien en wordt duidelijk wat een stoel tot een troon maakt. Ook rijst de vraag of de troon nog een toekomst heeft.

Er zijn circa 70 historische design- en kunstobjecten te zien, waaronder de troon uit de Ridderzaal (architect Pierre Cuypers), de troon voor de inhuldiging van koningin Wilhelmina, de IJzeren Troon uit de ‘Game of Thrones’, een replica troon van Toetanchamon, stoelen van Alessandro Mendini, Charles and Ray Eames, Enzo Mari en Klaas Gubbels en veel meer.

De tentoonstelling is te zien tot 10 maart 2024.

https://paleishetloo.nl/

Opdrachtgever

Stichting Symposion Gorinchem

Ontwerp

Alfred van Elk
industrial design


Curator

Leo Krol

Productie

JéWé

Fotografie

Alfred van Elk
industrial design


Locatie

Paleis Het Loo
Apeldoorn
(tot 10 maart 2024)
Camphusianum Gymnasium
Gorinchem

Categorie
Uitgelicht
Alfred van Elk