Pharaoh buiten meubilair | Alfred van Elk industrial design
16495
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16495,bridge-core-3.1.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.0.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode-wpml-enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-7.2,vc_responsive
 • pharaoh-mozaiek-buiten-meubilair
 • pharaoh-mosaic-outdoor-chairs
 • pharaoh-mozaiek-meubilair
 • pharaoh-mozaiek-buiten-meubilair
 • pharaoh-mozaiek-stoel
 • pharaoh-mozaiek-meubel
 • pharaoh-mozaiek-stoelen-buitengebruik
 • pharaoh-mozaiek-stoelen
 • pharaoh-mozaiek-buitenmeubilair
 • pharaoh-mozaiek-buiten-meubilair
 • pharaoh-meubel-rendering

Over dit project

Pharaoh buiten meubilair

 

Sociaal buiten meubilair met silhouet van een hond.

Alfred van Elk heeft een sociale buitenmeubilair lijn met het silhouet van een oud-Egyptische hond ontworpen. Het Pharaoh-project met start-up Glenn Charls is een perfect voorbeeld van een samenwerking met een gemeenschappelijke visie.

LEES VERDER

Alfred van Elk: ‘Glenn Charls is een gedreven start-up met geniale ingevingen en gefascineerd door design. Hij wilde meubels maken uit kleine glasmozaïek tegels van het Italiaanse merk Bisazza. We zijn vervolgens een gezamenlijk project gaan doen: hij de maker, ik de ontwerper. We hebben stoelen, zitbanken en tafels ontwikkeld. Het zijn gave ontwerpen geworden en ik ben in alle opzichten blij als ik er naar kijk. Dit is echt het resultaat van een gemeenschappelijke visie. Allerlei ideeën zijn erin verwerkt en er is technisch naar gekeken. Glenn Charls en ik delen een passie voor honden. We hebben het ontwerp ‘Pharaoh’ genoemd naar een slank hondenras uit het oude Egypte. Maar ook omdat het materiaal – mozaïek – al eeuwenoud is. Als je naar het meubel kijkt, ziet dit materiaal er weliswaar hard uit, maar de vormgeving van de meubels is zacht en uitnodigend. Honden zijn heel sociale dieren en dit komt in de vormgeving tot uiting: je kunt de stoelen met de ruggen tegen elkaar plaatsen. Zo lijken ze contact te maken. Dan heb je privacy maar ben je toch op een bepaalde manier sociaal.

Producten voor de openbare ruimte zoals straatmeubilair moeten lang mee gaan. Pharaoh gaat niet alleen technisch lang mee maar ook visueel. Deze visuele duurzaamheid biedt architecten de mogelijkheid om Pharaoh meubels toe te passen op allerlei plekken waar meer nodig is dan de standaardoplossing: buiten of binnen, in musea, in theaters of op luchthavens. Architecten raken geïnspireerd door dit ontwerp omdat het een ontwikkeling is van tweedimensionaal naar driedimensionaal. In de architectuur zijn vloeren en wanden vaak geometrisch. Dit is een stap daarvandaan. Door de kleine afmetingen van het glasmozaïek is een glooiende vormgeving toegepast in de meubels. Je kunt de meubels zowel aan de vloer verankeren maar ook los plaatsen. De meubels worden op bestelling in de gewenste lengte in allerlei kleuren en kleurcombinaties vervaardigd. Bij grotere aantallen wordt een technische doorontwikkeling toegepast met een prefab binnenwerk.

Ik hou van samenwerken met mensen die heel goed zijn in dingen maken. Dat dit ontwerp me zo blij maakt komt vooral door de inspirerende samenwerking met Glenn Charls die een heel creatieve en inventieve maker is. We hebben tijdens het proces veel plezier gehad en een grote mate van vrijheid ervaren. Dat is gewoon vriendschap!’

Dutch-Design-Awards-logo
Ontwerp

Alfred van Elk
industrial design


Realisatie

Glenn Charls

Fotografie

Alfred van Elk
industrial design

Awards

Selectie Dutch Design Awards

Categorie
Uitgelicht
Alfred van Elk