Kembo tentamentafel | Alfred van Elk industrial design
16742
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16742,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode-wpml-enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-6.13.0,vc_responsive
  • kembo-tentamen-tafel
  • kembo-vouwtafel-geleiding
  • kembo-vouwtafel-detail-geleiding
  • kembo-vouwtafel
  • kembo-vouwtafel-detail-geleiding
  • kembo-tentamen-tafel-opgevouwen
  • kembo-tentamen-tafel-dicht-detail
  • kembo-vouwtafel-dicht
  • kembo-vouwtafel-kruispoot
  • kembo-vouwtafel-rotatiepunt

Over dit project

Kembo tentamentafel

 

Functionele, gebruiksvriendelijke, mobiele vouwtafel.

In opdracht van Kembo is een functionele en gebruiksvriendelijke mobiele tentamentafel ontwikkeld. De uitdaging was om iets superlichts te ontwerpen dat snel gebruiksklaar te maken is.

LEES VERDER

Alfred van Elk: ‘De Universiteit Leiden had behoefte aan een groot aantal mobiele tentamentafels. De bestaande tafels waren heel gebrekkig. Uit marktonderzoek bleek dat er geen geschikte tafels bestonden die aan hun eisen voldeden. Als je kijkt naar klaptafels en bijbehorende transporttrolleys zijn dit vaak heel liefdeloze lelijke dingen. De uitdaging was dus om iets nieuws te maken dat er goed uitziet: iets super-lichts dat snel gebruiksklaar te maken is.

De eerste stap was op zoek te gaan naar een marktpartij. Kembo is zo’n bedrijf met een goede naam voor projectmeubilair. En Kembo was geïnteresseerd om de productie en verkoop op zich te nemen. De tweede stap bij de ontwikkeling van de tentamentafel en de transportkar is nauw samen te werken met de gebruiker: het Universitair Sportcentrum van de Universiteit Leiden. Dit heeft veel inzicht gegeven in de context waarbinnen de tentamentafels in de praktijk gebruikt worden, wat heeft bijgedragen aan de bijzondere functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid van het systeem.

Het ontwerp is opgebouwd uit een tafelblad, afgewerkt met gietstukken en een buisprofiel als onderstel. Er is daardoor veel flexibiliteit. Met dezelfde onderdelen kun je allerlei maatvoeringen toepassen. Zo kun je bijvoorbeeld ook langere klaptafels maken. Het product voldoet aan alle richtlijnen en NEN-eisen. Het opklapmechanisme van de tafel is geïntegreerd in de aluminium profielen waardoor de tafel in opgeklapte toestand zeer plat is en weinig opslagruimte in beslag neemt. De trolley kan heel veel tafels tegelijk verstouwen. En het werkt fantastisch. De gebruiksvriendelijkheid is heel hoog: je kunt de tafels met de trolley makkelijk transporteren. Je kunt snel met veel tafels aan komen rijden en de tafels in één beweging uitvouwen en neerzetten. Het ontwerp is compact, licht in gewicht, snel opvouwbaar, snel uitklapbaar, maakt weinig geluid bij handling en is stabiel. Maar in het ontwerp is niet alleen naar de functie gekeken. Het beeld is ook belangrijk en vormt de vertaling van complexe eisen naar een eenvoudige opbouw.

Dit systeem gaat lang mee en het is heel flexibel. Het zou geweldig zijn als ook andere partijen dit product zouden ontdekken. Dit ontwerp overtuigt als functionele en gebruiksvriendelijke mobiele vouwtafel.

I.D.-Design-Award-logo
Opdrachtgever

Kembo

Ontwerp

Alfred van Elk
Mars Holwerda

Engineering

Kembo
Denta

Fotografie

Eric de Vries

Awards

GIO Erkenning
Goed Industrieel Ontwerp
I.D. Annual Design Award
 New York
Honorable Mention Award

Categorie
Uitgelicht
Alfred van Elk