Inventum Café Invento koffie padmachine | Alfred van Elk industrial design
16490
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16490,bridge-core-3.1.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.0.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode-wpml-enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-7.2,vc_responsive
  • inventum-cafe-invento-koffie-pad-machine
  • inventum-cafe-invento-koffie-pad-machine-bediening
  • inventum-cafe-invento-koffie-padmachine
  • inventum-cafe-invento-koffie-pad-machine-bovenaanzicht
  • inventum-cafe-invento-koffie-pad-machine-doseerpunt
  • inventum-cafe-invento-koffie-pad-machine-lekbak
  • inventum-cafe-invento-koffie-pad-machine-uitgang
  • inventum-cafe-invento-koffie-pad-machine-waterreservoir
  • inventum-cafe-invento-koffie-pad-machine-logo

Over dit project

Inventum Café Invento koffie padmachine

 

Visuele duurzaamheid door eenvoudige, professionele uitstraling.

Voor opdrachtgever Inventum is een koffiepadmachine ontworpen met een andere identiteit dan Senseo. Het product heeft zowel een professioneel als een duurzaam karakter.

LEES VERDER

Alfred van Elk: ‘Er zijn veel verschillende soorten koffiesystemen. Eén daarvan is het systeem met koffiepads. Voor opdrachtgever Inventum is met dit ontwerp in dit segment een andere identiteit neergezet ten opzichte van de Senseo machines van Philips. Door een nieuwe technologie kon de vormgeving een andere identiteit hebben. Dit is de eerste koffiepad machine met regelbare koffiesterkte. En door de rechthoekige vorm heeft het ontwerp een veel kleinere ‘footprint’ dan de ronde Senseo.

De kernwaarden van Inventum zijn “veilig en vertrouwd”. Dat is natuurlijk het tegendeel van ‘spannend en uitdagend’! De uitdaging is dan om vernieuwend te ontwerpen vanuit deze kernwaarden. Dat is gelukt door een eenvoudige, professionele uitstraling neer te zetten en door het ontwerp tegelijkertijd vriendelijk en toegankelijk te maken zonder lollig te doen. Het ontwerp heeft een helder en duurzaam karakter. Gebruikers vinden de vormgeving een verademing. De eenvoudige lijnen spreken tot de verbeelding. Het product is het paradepaardje van het Inventum-assortiment. Het ontwerp is wereldwijd op de markt gebracht. Inventum heeft als bedrijf daarvoor echt de nek moeten uitsteken. De ontwikkeling heeft heel veel inspanning gekost. Technisch is het een complex apparaat – alles komt immers bij elkaar: water, warmte, koffie, damp en elektriciteit. Daarnaast vindt de consument eenvoudige bediening belangrijk. En uiteindelijk is het ook een interieurproduct. Krijg het maar ‘ns zo!

De directeur zette in het ontwerptraject duidelijke lijnen uit. Er was direct overleg met elkaar. Het ontwerpproces ging daardoor redelijk snel. Door de technische complexiteit was er gedurende het proces steeds opnieuw de uitdaging om verder te zoeken en met een beter idee te komen dan het oorspronkelijke plan. Het is geweldig om samen te werken met gedreven mensen die bereid zijn om zulke stappen te maken, om te verbeteren en daardoor samen iets prachtigs te ontwikkelen. Je bent als ontwerper – vind ik – zeker niet degene die altijd gelijk heeft. Je bent niet de koning. Uiteindelijk neemt de opdrachtgever het risico!’

Opdrachtgever

Inventum

Ontwerp

Alfred van Elk
Mars Holwerda

Engineering

Inventum

Fotografie

Alfred van Elk
industrial design

Awards

GIO Erkenning
Goed Industrieel Ontwerp


Categorie
Uitgelicht
Alfred van Elk