Feadship concept jacht | Alfred van Elk industrial design
16751
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16751,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode-wpml-enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-6.13.0,vc_responsive
  • feadship-breathe-duurzaam-jacht-concept-zijaanzicht
  • feadship-breathe-duurzaam-jacht-concept-achter
  • feadship-breathe-duurzaam-jacht-concept-achter-zoom
  • feadship-breathe-duurzaam-jacht-concept-zoom
  • feadship-breathe-duurzaam-jacht-concept
  • feadship-breathe-duurzaam-jacht-concept-voor

Over dit project

Feadship duurzaam concept jacht

 

Een jacht dat inspireert en lang mee gaat.

Alfred van Elk heeft samen met het design team van Feadship een nieuw milieuvriendelijk concept jacht ontwikkeld. Geen trendy en tijdelijk ontwerp, maar een jacht dat er goed uitziet en lang mee gaat.

LEES VERDER

Alfred van Elk: ‘Feadship is een toonaangevende jachtenbouwer met een internationale reputatie. Het bedrijf heeft een eigen ontwerp afdeling en ik werd als externe deskundige benaderd om gezamenlijk met hen een concept jacht rond het thema duurzaamheid te ontwikkelen. Feadship wil hiermee aan de buitenwereld laten zien waartoe het in staat is.

Wat was mijn rol? Als creative director mocht ik het ontwerpteam aansturen en samen een visie ontwikkelen. Ik ben naast mijn werk altijd als docent actief geweest (op de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten) en kan goed een team begeleiden. Als docent moet je mensen stimuleren, enthousiasmeren en dingen aandragen. Bij het begeleiden van dit proces was dat net zo, en moest ik ook een stapje terug kunnen doen en dingen aan de anderen overlaten. Het verliep allemaal in een geolied proces. Over het basisidee – duurzaamheid – moesten we eerst goed nadenken. Want laten we eerlijk zijn: het beste duurzame jacht is misschien wel helemaal geen jacht. We stelden elkaar dit als open legitieme vraag, zijn ons gaan verdiepen in het onderwerp en hebben veel informatie verzameld over de ontwikkelingen binnen de markt. We kwamen uit op biomimetica, een mooi en relevant thema binnen duurzaamheid. Biomimetica staat voor duurzame innovatie met de natuur als inspiratiebron.

Het door ons ontwikkelde concept jacht ‘Breathe’ maakt gebruik van natuurlijke energiebronnen die in de directe omgeving voorhanden zijn, zoals zon, wind en stroming van water. In het ontwerp zijn voorbeelden van systemen en oplossingen uit de natuur opgenomen waarmee het jacht over bijzondere duurzame eigenschappen beschikt. We hadden naast de duurzaamheids-opdracht de wil om er echt iets unieks van te maken. Dit is een visie die bij mij past en waarvan ik merkte dat het ook past bij de anderen. Daarom is het geen tijdelijke, trendy oplossing geworden, maar een oorspronkelijk en duurzaam ontwerp.’

Opdrachtgever

Feadship

Creative Direction

Alfred van Elk
industrial design


Ontwerp

De Voogt Naval Architects

Fotografie

Feadship

Categorie
Uitgelicht
Alfred van Elk