ABB installatiekast | Alfred van Elk industrial design
16741
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16741,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode-wpml-enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-6.13.0,vc_responsive
  • abb-installatie-kast-front
  • abb-installatie-kast
  • abb-installatie-kast-deur-open
  • abb-installatie-kast-deur
  • abb-installatie-kast-transparant-front-open
  • abb-installatie-kast-transparant-front-detail
  • abb-installatie-transparant-front
  • abb-installatie-kast-transparante-fronten
  • abb-installatie-kast-gestapeld

Over dit project

ABB installatiekast

 

Innovatieve installatiekast voor ABB.

In opdracht van ABB heeft Alfred van Elk een innovatieve installatiekast voor de Europese markt ontworpen. De vormgevings-uitdaging was om binnen de bestaande techniek en vaste afmetingen toch iets bijzonders te doen.

LEES VERDER

Alfred van Elk: ‘Multinational ABB is het in dit project puur om de vormgeving te doen. Het gaat om de behuizing van een serie zogenaamde groepenkasten. Techniek en concept van het systeem liggen vast. En daar moet een behuizing omheen. De installatiekast dient voor controle en bediening van de elektrische installatie in huis. Bijzonder is dat er twee gebruikersgroepen zijn: de installateur en de consument. Voor de installateur gaat het om gemak, betrouwbaarheid en duurzaamheid. Voor de consument is veiligheid, zekerheid, overzicht en vormgeving belangrijk. Maar, net als met een cv-ketel, kopen consumenten het product niet altijd zelf.

ABB is een zeer innovatieve multinational, met een efficiënte en flexibele organisatie. Met de vormgeving van deze installatiekast zegt ik iets over de innovatiekracht van deze opdrachtgever. In het ontwerpproces heb ik als eerste stap een identiteit neergezet die de waarden van ABB dekt: vernieuwend, creatief, flexibel, veilig en duurzaam. Er is daarnaast een sterke link met de samenleving: zekerheid en overzicht door ordening en eenvoud. De installatiekast heeft een duurzame identiteit en om dit te realiseren was de vormgevings-uitdaging om binnen de bestaande techniek en vaste afmetingen toch iets bijzonders te doen.

Het uiteindelijke resultaat is een hoogwaardig product met een lange visuele levensduur. Dat komt door de ingetogen vormgeving die aansluit bij de kernwaarden. Als ik er naar kijk zie ik een product dat ingetogen is met een vormgeving die niet trendy is en daardoor weinig aandacht op zich vestigt. Maar die aandacht, dat hoeft ook niet. De installatiekast moet gewoon z’n werk doen en niet opdringerig zijn. De techniek gaat lang mee, dus moet de vormgeving ook lang mee gaan.

Mijn dienstverlenende instelling in samenwerking met multinational ABB kwam tot zijn recht omdat ik gefocust ben op een oplossing met een grote mate van haalbaarheid. Het ging hier niet om ‘out-of-the-box’ denken. En ABB kent een open en prettige sfeer. Het hele project ging in nauwe samenwerking met de medewerkers tot en met de directie aan toe. ABB is een leuke opdrachtgever omdat het bedrijf in staat is om wat ze willen ook daadwerkelijk te realiseren. Ik kreeg het volste vertrouwen. Het is een fantastisch resultaat omdat het een gefaseerd project was. En elke fase verliep op een manier die aansluit bij mijn werkwijze. Steeds was er ruimte voor kritiek en discussie om de visie aan te scherpen. Respectvol en fijn!

Dit product zal misschien niet als klassieker bestempeld gaan worden, want eigenlijk is dit niet meer dan een doos waar knoppen op zitten. Maar ik ben er trots op dat ik met minimale middelen een sympathiek gebaar gemaakt hebt: nul speelruimte en toch iets doen. Niet heel makkelijk maar wel een uitdaging!’

Opdrachtgever

ABB

Ontwerp

Alfred van Elk
industrial design


Engineering

ABB

Fotografie

Alfred van Elk
industrial design


Categorie
Uitgelicht
Alfred van Elk